Andrea Westling

Projektledare med bredd

Jag fick tidigt träning i ledarskap och projektledning i och med mitt engagemang i scouterna. Redan som 17 åring drev jag två scoutavdelningar samt planerade och genomförde många scoutläger. Och det är inte så mycket som skiljer ett scoutläger från ett bygge av en bro, vindkraftspark, simhall, hotell eller en kontorsrenovering. De är alla avgränsade projekt, med en tidplan, en budget och risker/möjligheter. De har flera olika projektdeltagare och intressenter, samt ett tydligt mål.

I och med den bredd av projekt som jag har arbetat med de senaste 15 åren så är jag inte teknisk specialist inom något. Jag har grundläggande kunskap inom betong, ventilation, el, styr, mm. Men det som jag har fått en djupare kunskap inom är upphandling, projektledning och ekonomistyrning, eftersom detta förekommer i alla projekt, oavsett om det gäller ett scoutläger, en bro eller ett lyxhotell.

Mitt Trädgårdsår

Förutom uppdrag inom byggprojektledning tar jag även uppdrag inom styrelsearbete och digitalprojektledning/apputveckling. Sommaren 2021 utvecklade jag appen
Mitt Trädgårdsår, ett väldigt roligt och lärorikt projekt.

AI och ChatGPT för bygg

Förutom uppdrag inom byggprojektledning och att driva appen Mitt Trädgårdsår så föreläser jag även om hur olika roller i byggbranschen kan dra nytta av AI och framförallt verktyget ChatGPT. Jag använder själv ChatGPT otroligt mycket och detta har fått mig att prestera bättre och snabbare. Jag halkade in på detta spår i början på 2023. Min bästa väns man är en av Sveriges främsta AI experter och i början på året var AI det enda han kunde prata om! Nu var framtiden äntligen här, som han hade väntat på sedan han pluggade AI på KTH. Han startade upp Ymnig AI https://www.ymnig.com och vi påbörjade snabbt vårt samarbete!

Läs mer under fliken ”AI för bygg”

Mars 2022 -
Grundat
Awonia Projektledning AB

Den 1/4 2022 tog jag nästa steg i mitt yrkesliv och blev egen konsult.

Jag tar uppdrag inom byggprojektledning, fastighetsutveckling, beställarrepresentant, mm. Just nu arbetar jag med ett flertal kunder inom hotell, spa/badhus, kommersiella fastigheter och bostäder.

April 2021 -
Grundat
My Garden Year AB

Våren 2021 (när jag ännu ett år insåg att jag missat att plantera vårlökar hösten innan) gjorde jag en enkel trädgårdskalender i excel med de växter som vi har i vår trädgård. Ett snyggt och överskådligt gant-schema. När min man såg det sa han: "Det där borde du göra en app av istället!". Och på den vägen är det.
I september 2021 lanserades min app "Mitt Trädgårdsår" på Appstore och Google Play!

Följ mig gärna på FB: Mitt Trädgårdsår 

Instagram: mitt_tradgardsar.

Här finns mer information: https://www.mitttradgardsar.app

April 2019 - April 2022
Byggprojekt och fastighetsansvarig
Elite Hotels of Sweden AB

Jag hade tre ansvarsområden i min tjänst;
- Huvudansvarig för alla större byggprojekt, till ett värde av ca 250 Mkr per år. Upphandla entreprenörer, upprätta avtal samt agera ombud i dessa, projektleda samt kravställa. Upprätta kalkyler, sätta budget samt lägga prognoser.


- Ansvarig för drift- och underhållsprojekt samt att systematisera arbetet med underhåll, upprätta rutiner och underhållsplaner mm. Se till att Elite följer lagkrav och regler. Agera bollplank åt hotelldirektörerna och fastighetsteknikerna på respektive hotell.

- Skapa struktur och rutiner för fastighetsbeståndet, förhandla med fastighetsägare i de fastigheter där Elite endast är hyresgäst.


Ansvaret omfattade alla 40 hotell, belägna över hela landet. Rapporterade direkt till VD.

Maj 2017 - Mars 2019
Projektledare
Hufvudstaden

Jag arbetade som projektledare på fastighetsutvecklingsavdelningen. Upphandlade och ledde ombyggnadsentreprenader och lokalanpassningar. Ansvarig för budget samt uppföljning och utfall.

Oktober 2011 - Maj 2017
Projektledare bygg samt miljösamordnare
OX2

Jag arbetade som projektledare på byggavdelningen. Upphandlade entreprenörer för byggnation av vindkraftsparker, skrev avtal och stöttade projektledarna på site. Arbetade även med LOU/LUF upphandlingar då OX2 säljer vindkraftverk till bland annat kommuner. Var även hela OX2s miljöansvariga, höll i revisioner och miljöledningssystemet (ISO 14001). Arbetade med OX2s kvalitetsledningssystem och lagefterlevnad.

Oktober 2010 - September 2011
Arbetsledare
NCC

Arbetsledare vid utbyggnaden av tvärbanan i Solna

Oktober 2009 - Oktober 2010
Inköpare och anbudsingenjör
Oktober 2007 - Oktober 2007
Trainee

Ett tvåårigt traineeprogram med fyra rotationer. Första tjänsten var på avdelningen för verksamhetsutveckling där jag medverkade till att ta fram ett nytt verksamhetssystem. Arbetade därefter på inköpsavdelningen, därefter som kvalitet-, miljö- och arbetsmiljöansvarig ute i byggprojekt. Avslutade programmet med en tjänst som anbudsingenjör.

2003 - 2007
Kungliga tekniska högskolan
Utbildning

Civilingenjörsexamen, Samhällsbyggnad